Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Τράπεζες. Ας επικεντρώσουμε κάπου κάποτε

Ακούω και φρικάρω
"Θα έλθει η δόση, θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην οικονομία και θα ξαναδοθούν δάνεια με τη σέσουλα στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες"

"Τα χρήματα θα πάνε στους Τραπεζίτες και όχι στο λαό"

"Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα διευκολυνθεί η ρευστότητά τους για να δοθεί χρήμα στην πραγματική οικονομία, αλλά απλώς θα  σενιαρισθούν οι ισολογισμοί τους για να μπορούν να ικανοποιούν τα διεθνή κριτήρια βιωσιμότητας"

Όσοι δεξιούληδες, συντηριτικούληδες, πελατειάρχες ονειρεύονται νέα και άφθονη παροχή δανείων προς τους πελάτες ψηφοφόρους τους, προκειμένου αυτοί να είναι ικανοποιημένοι κοιμούνται ύπνο βαθύ. Η παροχή νέων κεφαλαίων από Ευρωπαϊκούς πόρους με τίποτε δεν θα διοχετευθεί σε νέα υπερκατανάλωση, επιπλέον μπετονοποίηση των πόλεων, αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, άνοιγμα χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων. Τα χρήματα δεν φτάνουν για να ικανοποιηθούν όλοι.

Όσοι πολιτικά αφελέστατοι θεωρούν ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών δεν θα δοθεί κάποια ρευστότητα στην πραγματική οικονομία είναι μακρυά νυχτωμένοι και κοιμούνται το ύπνο του δικαίου. Και το γεγονός ότι θα αυξηθεί η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια είναι τόσο αυτονόητο, που δεν αντιλαμβάνομαι τους νεοδημοκράτες που ακούν σαν χάνοι τους συριζέους και καμμενέους να ομιλούν για διεθνείς τοκογλύφους, τραπεζίτες που θα ενθυλακώσουν τα χρήματα.

Και η ρευστότητα των τραπεζών θα ενισχυθεί πολλαπλώς. Και βέβαια η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έρχεται να  καλύψει τις ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους (εδώ είναι βέβαιο ότι έχασαν οι τράπεζες και κατ΄επέκταση, σύμφωνα με την φαιοκόκκινη αντίληψη και οι τραπεζίτες τα μισά τους χρήματα), αλλά άραγε πιστεύει κανείς ότι τα χρήματα αυτά θα μπουν σε κάποιο σεντούκι ή θα κατατεθούν όλα σε κάποιους λογαριασμούς άλλων τραπεζών. Αλλά ακόμα και αυτό αν γίνει στην ολότητα του ποσού, η καθημερινή τραπεζική ρευστότητα θα ενισχυθεί, τα επιτόκια θα μειωθούν δραστικά και η δυνατότητα κάποιων χορηγήσεων, με πολύ χαμηλότερα επιτόκια,  θα γίνει πραγματικότητα.
Αλλά η ρευστότητα στις τράπεζες θα ενισχυθεί και από άλλους λόγους.
 Ένα μεγάλο μέρος των εντόκων γραμματίων που κατέχουν οι τράπεζες χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τα  βραχυπρόθεσμα ελλείμματα και χρέη του δημοσίου θα αποπληρωθεί. Το ποσό που θα αποδεσμευτεί είναι τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα και αυτό θα πρέπει κάπου να διοχετευθεί. Η τραπεζική ρευστότητα ξαφνικά θα απογειωθεί.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ένα τεράστιο ποσό που θα έλθει από το εξωτερικό, ουσιαστικά θα  μηδενίσει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη με συνέπεια να επανέλθει ένα μεγάλο ποσό από το εξωτερικό, προκειμένου να πετύχουν κάπως μεγαλύτερα επιτόκια και κάποια σχετική ασφάλεια από την τρομολαγνεία κατά της διακίνησης κεφαλαίων των τελευταίων μηνών. Η βέβαιη ενίσχυση των καταθετικών κεφαλαίων θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα στις Τράπεζες.


Τι λέει λοιπόν το μαύρο πρόβατο και τι εισηγείται σε όλο τον προοδευτικό και λογικά σκεπτόμενο κόσμο;

Προτείνω κάποια στιγμή να σταματήσουμε να λέμε μπαρούφες και να επικεντρώσουμε σε ένα στόχο. Και ας νομίσουν κάποιοι ότι αλληθωρίζουμε

Και ο στόχος μπορεί και πρέπει να είναι μόνον ένας.
Να αποφασίσουμε τι θέλουμε για την Ελλάδα του αύριο.
Ποιους τομείς της οικονομίας αξίζει να αναπτύξουμε.
Να συμφωνήσουμε τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Να διοχετεύσουμε τη μελλοντική τραπεζική ρευστότητα στους παραγωγικούς τομείς που θα αποφασίσουμε.
Να δώσουμε χρήματα σε επιχειρήσεις, η ανάπτυξη των οποίων βάσιμα μπορεί να μας υπόσχεται περισσότερες δουλειές και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές.
Να ενισχύσουμε τις δημόσιες επενδύσεις στους τομείς  της καθαρής ενέργειας, των υποδομών, των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (νερών, λιμανιών, δρόμων, αεροδρομίων. αρδευτικών εγκαταστάσεων, ινστιτούτων έρευνας, υγείας κλπ),
Να μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο να μην περικοπεί, αλλά να αυξηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που μπορεί να γιγαντωθεί με τραπεζικά κεφάλαια.
Και βέβαια όλα αυτά πρέπει να γίνουν αποκλείοντας τις λογικές της λαϊκής δεξιάς για ενίσχυση της κατανάλωσης και του εύκολου πλουτισμού με δανεικό χρήμα.

Σ΄αυτά προτείνει το μαύρο πρόβατο ότι πρέπει να επικεντρωθούμε.
Στον τομέα του τουρισμού
Ειδικότερα στον ιατρικό τουρισμό
Στην έρευνα και αξιοποίηση του εξαιρετικού επιστημονικού μας δυναμικού
Στον τομέα της πληροφορικής
Στον πολιτισμό και τα υψηλής ποιότητας επιτεύγματά του
Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Στη ναυτιλία
Στις μεταφορές
Στα εξαιρετικά προϊόντα της Ελληνικής γης
Στη βιομηχανία τροφίμων
Στην αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου

Εκεί πρέπει να διοχετευθούν τα νέα τραπεζικά δάνεια. Αυτοί οι τομείς πρέπει να βοηθηθούν
Όχι τα ταχυφαγεία, τα παλάτια για γάμους, τα άπειρα σουβλακερί, τα μαγαζιά των φρέντο των πέντε ευρώ, τα υπεράριθμα ρουχάδικα, οι "ναοί" της σκυλάδικης μουσικής, οι εκθέσεις πολυτελών αυτοκινήτων.

Να πεδίο δόξας λαμπρό για τη Δημοκρατική Αριστερά. Να που πρέπει να επικεντρώσουμε και ας αλληθωρίσουμε σε σχέση με παλιά βλέμματα.
Και ας νομίζουν κάποιοι φίλοι ότι ανήκουν στον προοδευτικό χώρο ενώ στην ουσία είναι χωμένοι βαθιά στην παλαιοπασοκική συντήρηση της υπεράσπισης του συντεχνιασμού.

Ναι είναι πολιτικά αφελείς (και ο χαρακτηρισμός αυτός είναι επιεικέστατος, σε σχέση με όσα πιστεύω Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;) όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει περίπτωση παραμονής μας στην ευρωζώνη χωρίς ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επομένως χωρίς τραπεζικό σύστημα
Η ύπαρξη των τραπεζών, όσο και αντιδημοφιλές και αν ακούγεται μας αφορά όλους. Και τους καταθέτες και αυτούς που χρωστάνε στις τράπεζες Και αυτούς που δεν έχουν καθόλου καταθέσεις, και αυτούς που δεν είχαν στις καλές εποχές και αυτούς που ξόδεψαν τον αγλέουρα.
Ναι πρέπει να ενισχυθεί το τραπεζικό μας σύστημα για να δώσει δάνεια. Αλλά σε τομείς της οικονομίας που θα μας βοηθήσουν για να αναπνεύσουμε, για να δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον. Οχι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς
Αυτή είναι σήμερα η αριστερή ματιά, κατά τη γνώμη του μαύρου προβάτου

1 σχόλιο:

  1. α ενισχύσουμε τις δημόσιες επενδύσεις στους τομείς της καθαρής ενέργειας, των υποδομών, των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (νερών, λιμανιών, δρόμων, αεροδρομίων. αρδευτικών εγκαταστάσεων, ινστιτούτων έρευνας, υγείας κλπ),
    Kάτι σου ξέφυγε: Νερά, λιμάνια ιδιωτικά. Ξαναδιάβασε τι ψηφίστηκε. Εκτός αν πιστεύεις οτι δε θα εφαρμοστεί/συμβεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή