Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Το μαύρο πρόβατο για το θέμα της ΔΟΥ Κρανιδίου

Αγαπητοί μου φίλοι
θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη χθεσινή δραστηριότητα του μαύρου προβάτου.
Κλείνει η ΔΟΥ Ερμιονίδας και φωνάζουν οι φίλοι από το Κρανίδι.
Ξεκίνησαν λοιπόν από τον όμορφο τόπο τους, ο Δήμαρχος, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Δήμο, λογιστές να πάνε να συναντήσουν τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη.
Κάλεσαν και τους βουλευτές του νομού για συμπαράσταση. "Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πιέσουμε για να εξαιρεθεί από την απόφαση η ΔΟΥ Ερμιονίδας", μου είπαν. "Έχουμε και τα επιχειρήματά μας. Ότι είναι μεγάλη η απόσταση από το Ναύπλιο, ότι θα ταλαιπωρηθούν  οι φορολογούμενοι, ότι η ΔΟΥ Ερμιονίδας έχει μεγάλο αντικείμενο λόγω των επενδύσεων σε ακίνητα που έχουν γίνει στην περιοχή από Ελληνες και ξένους μεγιστάνες και από off shore εταιρίες"
"Είστε σίγουροι ότι θέλετε το μαύρο πρόβατο μαζί σας;" τους ρώτησα, "Μήπως σας κάνω κακό στον αγώνα σας;"
"Όχι σας θέλουμε μαζί. Άλλωστε είστε και βουλευτής ενός κόμματος που συμμετέχει στην τρόικα του εσωτερικού".
Τί να κάνω λοιπόν; Τόχασα το ωραίο πρωινό. Δεν είχα σκοπό να πάω σε μια τελείως βαρετή επιτροπή της Βουλής, που δεν είχα και να πω και τίποτα, μουγκός θα έμενα έτσι κι αλλιώς και γ΄αυτό  σκόπευα να δηλώσω  απών για να μην επιβαρύνω και τον προϋπολογισμό.
Ανεβαίνω λοιπόν στο τραμ από την Πλατεία της Νέας Σύρνης και μετά από τρία τέταρτα, νάσου εμφανίσθηκα στο Εβερεστ της Πλατείας Συντάγματος όπου είχαμε δώσει ραντεβού οι Αργολιδείς βουλευτές ένας Ερμιονίτης Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ,  οι αυτοδιοικητικοί και κάποιοι επαγγελματίες της θιγόμενης περιοχής.
Ανεβήκαμε στο υπουργείο όπου μας δέχθηκε ο τεχνοκράτης Υφυπουργός, ένας ευγενής κύριος, με κάποιες ιδέες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Κατ΄ευθείαν και πριν ο άνθρωπος μας καλωσορίσει και μας ρωτήσει εάν θέλουμε αναψυκτικό, κάποιοι άρχισαν να  τον παίρνουν από τα μούτρα και να διαμαρτύρονται για την επερχόμενη πλήρη καταστροφή της Ερμιονίδας και να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις μνημονιακές πολιτικές, που εξαθλιώνουν το λαό, ενώ άλλοι με ήπιο ύφος εξέφρασαν τα επιχειρήματά τους για την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι φορολογούμενοι που θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο Ναύπλιο για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, για το μαρασμό στον οποίο θα οδηγηθεί το Κρανίδι από την απομάκρυνση υπηρεσιών, που δίνουν ανάσα στην κωμόπολη.
Ο Υφυπουργός άκουσε υπομονετικά όλα τα επιχειρήματα, τις φωνασκίες και τις κραυγές και τελικά απευθύνθηκε και στο μαύρο πρόβατο που σιωπηλά παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα από μία γωνία στο βάθος της Υφυπουργικής αιθούσης.
"Εσείς κ. Βουλευτά τί γνώμη έχετε;"
"Πολύ ευγενικά θα σας το πω κ. Υφυπουργέ", άρχισα το λογύδριό μου, "αλλά δεν έχετε ενεργήσει ορθά με την υπόθεση των ΔΟΥ στην Αργολίδα"
Αμέσως διέκρινα ένα χαμόγελο και ένα ξεφύσημα ανακούφισης να εξέρχεται από το στήθος των Αργολιδέων βουλευτών, του κομμουνιστή ευρωβουλευτή, των αυτοδιοικητικών και των τοπικών παραγόντων. Αυτό το μαύρο πρόβατο, με τις απρόβλεπτες αντιδράσεις, θα μπορούσε να τους χαλάσει την επιχείρηση να μεταπεισθεί ο Υφυπουργός και να κάνει μια ιδιαίτερη και μοναδική εξαίρεση για το Κρανίδι.
"Και είστε λάθος κ. Υφυπουργέ", συνέχισα, "διότι η Αργολίδα χρειάζεται μόνον μία ΔΟΥ. Να αναγγείλετε τώρα ότι μέσα σε λίγους μήνες θα κλείσει όχι μόνον η ΔΟΥ Κρανιδίου, αλλά και και η ΔΟΥ Αργους και ότι θα δημιουργήσετε μια νέα μεγάλη και δυνατή ΔΟΥ Αργολίδας, όπως ακριβώς πρέπει να κάνετε και για όλους τους άλλους μικρούς νομούς της χώρας. Άμεσα πρέπει να  έχουμε ένα  πολύ σωστό και οργανωμένο δικαστικό τμήμα, με νομικούς και γνώστες του αντικειμένου, για να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα, ιδίως από αυτούς που έχουν πλουτίσει τα τελευταία χρόνια. Να συνενωθούν όλα τα τμήματα ελέγχων και ο ελεγκτικός μηχανισμός να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων, με στοχευμένους ελέγχους σε όλη της Αργολίδα. Να οργανώσουμε τα τμήματα εισοδήματος και κεφαλαίου. Να δημιουργηθεί σωστή υπηρεσία εσωτερικών ελέγχων για την πάταξη της διαφθοράς Η ΔΟΥ Ερμιονίδας δεν έχει τις δυνατότητες να ελέγξει  τις off shore και την τεράστια ροή χρήματος προς επενδύσεις σε ακίνητα. Είναι γνωστό σε όλους, ότι το μαύρο χρήμα και αυτό που προέρχεται από εγκληματικές ενέργειες, συνήθως διοχετεύεται σε περιοχές με μικρές και ανίσχυρες ΔΟΥ, όπως αυτή της Ερμιονίδας. Τώρα να κλείσει. Σήμερα, όχι αύριο. Και σε λίγους μήνες και μετά από προετοιμασία να κλείσει και η ΔΟΥ Αργους. Καμία εξαίρεση να μην κάνετε. Αν θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα δεν μπορεί να χαϊδεύουμε πλέον αυτιά. Δεν μπορεί να εξαγγέλουμε μεταρρυθμίσεις και όταν αυτές θίγουν μερικούς ψηφοφόρους μας, να διαμαρτυρόμαστε. Ας μας μαυρίσουν όλοι στις επόμενες εκλογές. Το μαύρο πρόβατο άποψη δεν αλλάζει σε αυτά τα θέματα. Και δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε αριστεροί, να αντιδρούμε στα επαχθή μέτρα του μνημονίου, να τα ονοματίζουμε βάρβαρα και προερχόμενα από τρίτο ράιχ και την ίδια στιγμή εξ αντικειμένου να κλείνουμε το μάτι στους μεγαλοφοροφυγάδες, για να γίνουμε αρεστοί στους ψηφοφόρους. Αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική. Είναι αντιδραστική. Και κ. Υφυπουργέ αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε τις διαδικασίες με τις οποίες δεν θα ταλαιπωρείται ο φορολογούμενος πολίτης. Να μπορεί να πρωτοκολλεί έγγραφα στο Κρανίδι. Να παίρνει κάποιες βεβαιώσεις. Να υπάρχει ένα ταμείο για να πληρώνει τους φόρους. Να διασυνδεθεί ηλεκτρονικά το γραφείο της ΔΟΥ στο Κρανίδι με τη νέα ΔΟΥ Αργολίδας στο Ναύπλιο. Μην μου πείτε ότι αυτό δεν γίνεται. Το 99% των περιπτώσεων που απευθύνεται ο πολίτης στη ΔΟΥ Κρανιδίου μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς τη μετάβασή του στο Ναύπλιο. Τώρα να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε τη χώρα και να πάρουμε όλοι το κόστος γι΄αυτό. Το μαύρο πρόβατο περιφρονεί όποιους λαϊκίζουν και πελατειάζουν. Μεταρρύθμιση της χώρας τώρα, σήμερα, όχι αύριο"
Κόκκαλο όλοι οι παριστάμενοι. Ο Υφυπουργός κάτι ψέλλισε ότι η επιτροπή που έχει συστήσει θα
εξετάσει το θέμα και μας αποχαιρέτησε.
Οι υπόλοιποι της κουστωδίας πήγαν σε γνωστό εστιατόριο του κέντρου να γευματίσουν. Μόνο του το μαύρο πρόβατο, ξαναγύρισε στη Νέα Σμύρνη. Πήρε πάλι το τραμ. Είχε ήδη περάσει μιάμιση ώρα και αναγκάσθηκε να βγάλει και άλλο εισιτήριο. Ντρέπεται να κάνει χρήση της Βουλευτικής του ατέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου