Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

"θολά νερά βρώμικα ψάρια"


Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να εξειδικεύσει τις φορολογικές της προτάσεις.
Εδώ, όμως ξεκινούν τα πολύ δύσκολα, διότι πλέον τα πράγματα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν.
Προσπαθούν οι άνθρωποι να μας εξηγήσουν πώς θα καταφέρουν να πετύχουν μία εξίσωση με τριπλή στόχευση. Την πολύ μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα σε περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης (οι ίδιοι έχουν θέσει το στόχο αυτό), την τεράστια φορολογική ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και την αύξηση των φορολογικών εσόδων από του πολύ πλούσιους.

Κάποιες από τις προτάσεις είναι πράγματι ενδιαφέρουσες αλλά οι περισσότερες  είναι ολότελα αρλούμπες και θα οδηγήσουν σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και σε καταστροφές στην κοινωνία μας, βασικά των αδυνάμων, αλλά και των ανθρώπων της παραγωγής, όχι μόνον της βιοτεχνικής και βιομηχανικής και των υπηρεσιών, αλλά ακόμα και της πολιτιστικής.
Τί σκέφτηκαν λοιπόν;
Να ψαρέψουμε έσοδα από αυτούς που ακουμπάνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν πίνακες ζωγραφικής.  Να φορολογηθούν οι κάτοχοι έργων τέχνης μας λένε. Τί ωραία που ακούγεται η πρόταση αυτή!!! Αντί να υποφέρουν οι φτωχοί να πληρώσουν φόρο αυτοί που κατέχουν τους Πικάσσο και τους Παρθένηδες.
Βρε άνθρωποι, πρακτικά πώς θα το κάνετε αυτό; Πώς θα ορίσετε ποιό είναι έργο τέχνης και ποιό έργο ατεχνίας; Τις συλλογές καρτ-ποστάλ θα τις φορολογήσετε και αυτές; Και τους κατόχους πολλών βιβλίων; Και πώς θα υπολογίσετε την αξία των έργων τέχνης; Η σύζυγός μου ζωγραφίζει, κατά τη γνώμη μου, καλύτερα από τον Φασιανό. Δεν έχει πουλήσει όμως και δεν προτίθεται να πουλήσει ούτε ένα ζωγραφικό της έργο. Πώς στο διάολο θα υπολογίσετε την αξία των πινάκων της που έχουμε στο σπίτι μας; Και ποια είναι η αξία ενός ζωγραφικού πίνακα με το Μπούρτζι που ο ντόπιος ζωγράφος τον δημιουργεί σε λιγότερο από μία ώρα; Άραγε θα ορίσετε αντικειμενικές αξίες στα έργα τέχνης; Απομουρλαθήκαμε τελείως; Ας σοβαρευτείτε κάποτε.
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με μια τέτοια πρόταση, ουσιαστικά βάζετε ταφόπλακα σε μια παραπαίουσα αγορά έργων τέχνης, που μέσα από αυτήν συντηρούνται επιχειρήσεις, επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία νέοι απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, συντηρητές έργων τέχνης, εκτιμητές, υπάλληλοι και πολλοί άλλοι;
Τί επιδιώκετε; Να κλείσετε ουσιαστικά την Σχολή Καλών Τεχνών; Να μην έχουμε νέους ζωγράφους και γλύπτες; Ποιός σοβαρός άνθρωπος θα αγόραζε ένα έργο ενός νέου καλλιτέχνη, όταν θα είχε το φόβο μετά από κάποια χρόνια όταν ο ελπιδοφόρος ζωγράφος γίνει φτασμένος, να εμφανισθεί ένας  αστοιχείωτος περί την τέχνη εφοριακός υπάλληλος και να του εκτιμήσει αυθαίρετα το ζωγραφικό πίνακα, που είχε κάποτε αγοραστεί φτηνά, και να του επιβάλει ένα τεράστιο ετήσιο φόρο κατοχής; Πριν από μερικές δεκαετίες ένας νέος ζωγράφος πουλούσε αντί πολύ χαμηλού τιμήματος τους πίνακές του, προκειμένου φτωχικά να επιζήσει και να δώσει τον όβολό του στο κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς του οποίου ήταν μέλος. Σήμερα τα έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη είναι περιζήτητα (είδα μερικά προχθές στο Μουσείο Φρισύρα) και πουλιούνται στις δημοπρασίες των Σόθμπις και των Κρίστις. Φαντασθείτε λοιπόν να πρέπει να πληρώσει ετήσιο φόρο κατοχής, αυτός που τότε αγόραζε έργα του Χρόνη Μπότσογλου  για να ενισχύσει συνάμα και το Ε.Κ.Κ.Ε.( υποψήφιος στις εκλογές του 1977 στο Νομό Φθιώτιδας)
Αντί να προτείνουν λοιπόν οι άνθρωποι μέτρα τόνωσης των καλών τεχνών, που σημαίνει και αναζωογόνηση της αγοράς, ώστε να μπορούν οι νέοι δημιουργοί μας να ζουν αξιοπρεπώς και να παράγουν, αντί να προτείνουν μέτρα καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής που υφίσταται στην αγορά έργων τέχνης, προτείνουν τελικά ανοησίες περί ετήσιας φορολόγησης όποιου κατέχει πίνακες ζωγραφικής ή όποιου συλλέγει παλιά σπάνια βιβλία.
Έλεος
"Στα θολά νερά που ψαρεύετε βρώμικα ψάρια θα πιάσετε".

1 σχόλιο:

  1. Ωραίος ο Μπότσογλου που ανάρτησες. Και ΄γω έχω κάτι πινακες της θείας μου και μερικούς παλιών μου φίλων που τώρα είναι γνωστοί ζωγράφοι. Να αρχίσω να ψάχνω κρυψώνες; Ή να με προσλάβει ο σύριζας για κομισάριο-εκτιμητή; Γουστάρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή