Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ανοίγει ένα παράθυρο για το μέλλον

Πολύ σημαντικές ειδήσεις:
Μάλλον πάμε για νέο κούρεμα ακόμα και του δημοσίου χρέους μετά το 2014. Πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες-φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν και με κούρεμα κεφαλαίου (εκτός από τη διαφορά τόκων που ήδη πληρώνουν οι περισσότεροι) το Ελληνικό χρέος, τη δικιά μας αφροσύνη.
Το έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο έχει μειωθεί κατά πολύ (και με αύξηση των εξαγωγών) και το γενικότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών μας συναλλαγών είναι πλέον απόλυτα διαχειρίσιμο.
Παρά την κατάρρευση του μοντέλου της Ελληνικής οικονομίας, η παραγωγική βάση της χώρας έχει μείνει σχετικά ανέπαφη (η αγροτική παραγωγή αυξάνεται λίγο, ο κορμός της εξαγωγικής μας βιοτεχνίας και βιομηχανίας έχει μείνει όρθιος)
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες οι φορολογούμενοι πληρώνουν τις οφειλές τους παρά τον πολύ αυξημένο εφέτος φόρο εισοδήματος σε ποσοστό μάλιστα  ελαφρά βελτιωμένο (δεν το πιστεύετε, αλλά αυτό δείχνουν τα στοιχεία) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της ευδαιμονίας.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας θα είναι κατά πολύ μικρότερο αυτού που έχει προϋπολογισθεί και υπάρχει και ενδεχόμενο από εφέτος να δημιουργήσουμε πολύ μικρά πρωτογενή πλεονάσματα.
Ήδη έχει ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, κατά χιλιάδων ατόμων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την τελευταία διετία. Ήδη γίνονται έλεγχοι κατά προσώπων που δείχνουν αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας. Φαίνεται ότι το νερό μπαίνει επιτέλους στο αυλάκι και, θεωρώ, ότι η συμβολή της ΔΗΜΑΡ σ΄αυτό είναι καθοριστική.
Προχωράει και πρόκειται σε λίγους μήνες να εφαρμοσθεί το νέο σύστημα ελέγχου του λαθρεμπορίου καυσίμου, με τοποθέτηση GPS κλπ. Θεωρώ ότι η αύξηση των εσόδων από τον τομέα αυτό μπορεί να είναι θεαματική. Πιστεύω ότι η στήριξη της Κυβέρνηση από τη ΔΗΜΑΡ, πρέπει να πάρει άμεσο τέλος εφόσον σταματήσει η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Τα τελευταία στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ  δείχνουν αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο υψηλότερο των τελευταίων 20 μηνών!!!
Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουν δημόσια έργα και ιδιωτικές επενδύσεις. Το μαύρο πρόβατο θεωρεί ότι απαράβατος όρος της ΔΗΜΑΡ για το 2013 θα πρέπει να είναι η μη περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Είναι βέβαιη η αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική αγορά, με τις επανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, την επιστροφή κεφαλαίων, τη δυνατότητα εξεύρεσης φθηνών κεφαλαίων από τις τράπεζες, την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, την επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ.

Μετά από όλα αυτά θεωρώ σοβαρό ενδεχόμενο να βρισκόμαστε στον πάτο. Είμαστε βέβαια σε μια απαίσια κατάσταση με πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους, με κλειστές επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα του εμπορίου, με τεράστιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας, με φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, όμως, φαίνεται, ότι επέρχεται η πολυαναμενόμενη ισορροπία σε ένα  πολύ χαμηλό επίπεδο. Και όποιος πιστεύει ότι θα ήταν δυνατόν να γίνει ριζικά διαφορετικά, απλώς δεν ξέρει τί του γίνεται. Ας ακολουθεί τον Βαρουφάκη, που ούτε πέντε νούμερα δεν μπορεί να βάλει στη σειρά.

Μάλλον τώρα έρχεται η νέα εποχή. Αν δεν έλθει, απλώς θα καταρρεύσει η Κυβέρνηση και οι βάσεις της κοινωνίας και πιθανόν να είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ και δραχμή, κατάρρευση και πείνα, για να μην έχουμε φασισμό και νεοναζισμό.

Γι΄αυτή τη νέα εποχή πρέπει να αγωνισθεί η Δημοκρατική Αριστερά. Να ονειρευθεί το νέο κόσμο και να προτείνει το νέο σχέδιο για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Για χάριν των πολλών. Τώρα, επιτέλους, να αφήσουμε στην Κυβέρνηση την καθημερινή διαχείριση και να δούμε το μεγάλο πεδίο που προβάλλει.

Έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Πετύχαμε τη δέσμευση της τρόικας για άρση αδικιών, εφόσον τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από τα προβλεφθέντα.
Και φαίνεται ότι αυτό είναι δυνατόν. Και έτσι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον. Για να δώσουμε σ΄αυτούς που πραγματικά υποφέρουν. Να ονειρευθούμε το αύριο. Είναι δυνατόν ένα καλύτερο μέλλον με τον τρόπο που βαδίζουμε, όσο και αν οι Βαρουφακιοοπαδοί, νομίζουν ότι γίνεται κι αλλιώς.
Οι προοδευτικοί είναι τελικά αυτοί που ονειρεύονται όνειρα εφικτά. Μπορούμε να φθάσουμε στον ουρανό, αλλά με συγκεκριμένη και υπαρκτή σκάλα.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι το φορολογικό δεν είναι μακράς πνοής και ότι θα  διορθώνουμε αδικίες με τη σταδιακή πάταξη της φοροδιαφυγής. Έτσι ώστε μελλοντικά να παίρνουμε πολύ περισσότερους φόρους από μεγάλα εισοδήματα με μείωση φόρων στους φτωχούς και τους πολύτεκνους.
Να  προτείνουμε  ποιοι μισθοί και ποιες συντάξεις θα αυξηθούν σε περίπτωση μεγαλύτερων εσόδων και μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τί κίνητρα θα πρέπει να ξαναδώσουμε στον τομέα της οικοδομής, έτσι ώστε από τη μια μεριά να μην επαναληφθεί η φούσκα του παρελθόντος και από την άλλη να αρχίσει να κινείται η αγορά, που θα δώσει δουλειές σε χιλιάδες ανέργους και θα αυξήσει τα έσοδα.
Να σχεδιάσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που θα είναι βιώσιμο στις γενιές που έρχονται χωρίς δανεικά.
Ας τους αφήσουμε να ουρλιάζουν σαν λύκοι.
Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πραγματικά προοδευτικός σ΄αυτό τον τόπο. Και δεν είναι ο παρτάκιας. Αυτός που θέλει την επιστροφή στον κακό παρελθόν. Είναι αυτοί που σκέπτονται, σχεδιάζουν και ονειρεύονται ένα παράθυρο για τα παιδιά!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου